joopfreie.nl
Home                   Fam. Freie                   Fam. Hallink                   Genealogie                   Duitse archief                  
De Freie Camper             Jaren 50-60                       Voetbalplaatjes/Luciferdoosjes          E-mail: joop@joopfreie.nl
Afbeelding boven: een schoenerbrik.
Bronnen: Scheepsindex.nl, Maritieme Geschiedenis van Nederland, Soundtoll registers, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Maritiem Historische Databank, Delpher,
archieven Groningen, archieven Pekela, wikipedia.
Via deze site wil ik u wat meer vertellen over een aantal personen van de familie Freie, die vanaf midden 19e eeuw de overstap maakten van landarbeider naar zeeman. Dat wil ik graag doen via een aantal hoofdstukken, die in onderstaand menu kunnen worden gekozen.

Fantasie of Realiteit


Toen ik in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een jongetje was van een jaar of tien vertelde mijn vader wel eens dat zijn opa en andere voorvaderen “grote zeelui waren, die met hun schepen op Amerika voeren en alle zeestormen trotseerden”. “Het waren stoere zeelui”, zei vader. Ik vond dat spannend en interessant. En zag in gedachten die mannen -mijn voorvaderen- met hun zeilschepen over de grote oceanen varen. Dat gaf een trots gevoel aan een kereltje van een jaar of tien.
Toen ik eind jaren zestig van de twintigste eeuw een jongeman was van een jaar of twintig, vijfentwintig en mijn vader vertelde nog eens het verhaal van zijn opa en andere voorvaderen, die als stoere zeelui met hun schepen vanuit de Groningse veenkolonieën (o.a. Oude-Pekela) over de oceanen naar Amerika voeren, begon ik vriendelijk te lachen. “Pa. Hou toch eens op. Onze voorvaderen in Groningen waren arme veenarbeiders. Hoogstens voeren ze op een veenschuit om turf te vervoeren vanuit de veenstekerijen naar Oude-Pekela of Veendam. Echt, pa. Het waren armoedzaaiers.” En pa hield dan maar weer zijn mond, want hij had het ook maar van horen zeggen. Dus echt zekerheid had hij ook niet.
Hij was geboren in 1910 en zijn opa (Hermann Friedrich Freie, de “zeevaarder”) was in 1901 overleden. Maar in zijn hart hoopte hij (en wist het eigenlijk wel zeker) dat een aantal van de voorvaderen zeelui waren geweest. En wij, zijn vier zonen, deden dat verhaal af als leuk, maar complete onzin.
Het gezin van Hermann Friedrich, waarvan hij het jongste kind was, was rond 1840 vanuit Duitsland naar Groningen verhuisd, omdat in het vaderland Duitsland het allemaal armoe troef was. Hermann Friedrich's vader, Hermann Heinrich, kon in Groningen aan de slag als landarbeider bij de boeren. Zo begonnen ook de oudste kinderen (broers van Hermann Friedrich). Hard werken en weinig verdienen.
Totdat ik door mijn stamboomonderzoek ontdekte dat er inderdaad een aantal jongens uit het gezin van Hermann Heinrich van het boerenland naar het water trokken. En daaronder was ook mijn overgrootvader; de opa van mijn vader. Jammer dat mijn pa dit verhaal nooit heeft kunnen horen.... hij heeft gelijk gehad. Toen mijn vader's vader, mijn grootvader Gerhardus Freie (in 1897 verhuist van Oude Pekela naar Nijverdal) in 1873 in Oude Pekela werd geboren was zijn vader -Hermann Friedrich- niet bij de geboorte aanwezig. Hij was als kapitein met zijn kofschip Margaretha Hinderika onderweg naar Engeland. Hermann Friedrich kon dus geen aangifte doen van de geboorte van zijn zoon. De aangifte werd gedaan door de vroedman/huisarts Regnerus Smith. Meer informatie over de zeevaart van Hermann Friedrich -en zijn broers- staat in dit verslag.
Aan de inhoud van de pagina's op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze website.
| © 2023
JoopFreie.nl |